Bezoek ons ook op facebook Terug naar 30 JAAR

Inmiddels ben ik alweer ruim dertig jaar actief als fotograaf. Nog steeds met veel plezier. Vooral als je weer in contact komt met klanten die je dertig jaar geleden reeds op de plaat heb mogen vastleggen.  Hetzij bij een huwelijk of een portretserie. Het blijft immers altijd leuk om die hele oude koeien uit de sloot te halen.


Hoe het begon.

In 1984 kwam ik in aanraking met de fotografie. Daarvoor maakte ik net als iedereen de gebruikelijke foto’s tijdens de vakanties met mijn Zenith camera gekocht bij de Wehkamp. 198 gulden voor een complete set met telelens , groothoek en een 50mm. standaard lens.


In die tijd werkte ik bij het grootste doe-het-zelf bedrijf,  Gamma Nederland , op de afdeling reclame en publiciteit. Daar raakte ik eigenlijk voor het eerst besmet met het fotografie virus. Ik maakte daar diverse reportages van de winkels en producten welke ik nodig had om mijn werk te kunnen ondersteunen. Al snel werd ik daar de fotograaf voor allerlei activiteiten, een soort huisfotograaf. Ik fotografeerde toen met een geleende camera de practica.


Al snel was ik een hele fanatieke hobby fotograaf. Ik schoot alles wat los en vast zat, en werd lid van fotogroep Fotogein. Nog veel meer van die idioten met een camera. Heel leuk en veel geleerd van de diverse leden. Iedereen drukte eigenlijk zijn eigen foto’s af. Ook leuk dacht ik. Dus kocht ik mijn eerste vergroter met alles er op en eraan. Je kent het wel, met die bakken met chemicaliën.  Helemaal verslaafd was ik.


Inmiddels  vroegen kennissen, vrienden, familie en vooral kennissen van familie en vrienden mij om hun huwelijk of hun kinderen te fotograferen. Meestal voor de fun en vooral voor niks. Van het een kwam het ander.  In 1987 schreef ik me in als fotograaf bij de Kamer van Koophandel en haalde de benodigde papieren zoals dat toen nog vereist  was.


Geheel compleet met het vakdiploma  “vakfotografie”  behaald aan de Nederlandse fotovakschool in Apeldoorn maakte ik op 11 november 1988, mijn eerste commerciële huwelijksreportage.  Ik durfde zomaar 1250.00 gulden te vragen. Vanaf dat moment is het heel snel gegaan.  Inmiddels zijn we meer dan 2500 huwelijksreportages en duizenden portret series verder.


Nog steeds blijft het bijzonder om de bijzondere momenten van allerlei mensen te mogen vastleggen.  Hoe leuk is het dat deze mensen jou vragen om foto’s te maken van hun huwelijk, de kinderen, het 25-jarig jubileum, hun eerste kindje, paps en mams die 50 jaar getrouwd zijn, of gewoon een mooie foto als cadeau  voor een ander. Allemaal belangrijke gebeurtenissen in iemands leven. Hoe stoer en superleuk is het dat ze mij daar voor vragen. Daar ben ik eigenlijk best trots op.Hoe het begon.